Tuinen

Spaensweerd dateert uit de 17e eeuw en is gebouwd op een stroomrug van de IJssel. Het huis is in 1835 verbouwd en kreeg toen haar Empire aanzien. Rond die tijd is ook de tuin in Engelse landschapstijl aangelegd ter vervanging van een meer geometrische aanleg met een centrale as. Een aantal bomen is nog uit die tijd overgebleven. De oprijlaan had tot de hongerwinter van 1944 een dubbele rij beuken. Om de winter door te komen is toen een rij in de kachel verdwenen.

Wanneer u vervolgens rechtsaf het pad volgt langs de als pionnen geknipte buxus, dan ziet u aan uw rechterhand een Japans getint tuintje. Centraal staat daarin een originele Japanse vormsnoei Taxus cuspidata ‘Nana’. De ingang naar de achtertuin is even verder aan uw linkerhand.

Vanuit de schaduw van de grote taxussen komt u in de zonnige achtertuin met de bloeiende borders en het prachtige uitzicht over de uiterwaarden. Tot in de jaren zestig was de gehele achtergevel begroeid met een blauwe regen. Plotseling kwam vijf jaar geleden vanuit een zaailing weer een blauwe regen tevoorschijn, samen met de blauwe regen ‘Black Dragon’ moeten zij de gevel weer gaan bekleden.

Bij de loggia klimmen de rozen Veilchenblau, Zepherine Drouhin, pink Cloud en meerdere clematissen langzaam naar de eerste verdieping. De borders zijn zoveel mogelijk op kleur beplant, zodanig dat er het hele groei- en bloeiseizoen wat te genieten valt.

In het vroege voorjaar staat de tuin vol met stinseplanten: duizenden sneeuwklokjes kleuren de tuin dan wit met de felgele accenten van de winterakoniet, direct gevolgd door de krokussen, de narcissen en de blauwe en witte Scylla’s, eindigend met de bloei van vogelmelk, daslook. Bosanemonen en de blue Bells. De zachtgeel/crème-wit gekleurde border bij de goudkleurige taxus wordt gedomineerd door de grote Crambe cordifolia en de Buddleia Weyjeriana ‘Sungold’ hoewel deze laatste bij strenge winters wel erg ver terugvriest.

In de border pal bij het huis komen veel kleine plantensoorten voor en wordt steeds geëxperimenteerd met verschillende combinaties.

Achter in de tuin staan twee bijzondere bomen: een bijzonder groot exemplaar van de Cory lus colurna (boomhazelaar) en een rode paardenkastanje, die afleggers tot in de grond gemaakt heeft.

Naast de boomhazelaar geeft een poortje toegang tot de trellisgang die leidt tot de verborgen tuin met verschillende rozen, waaronder : Lykkefund, York and Lancaste, Madame Alfred Carrière, Blanc Double de Coubert, Mozart, Zepherine Drouhin en de William Lobb.

Door het ijzeren hekje komt u voor het huis bij het terras. De verdiepte voortuin of parterre is in het begin van de vorige eeuw aangelegd. Van de zes grote buxusbollen uit de vorige eeuw zijn er nu nog twee over. Samen met de grote vormsnoei taxussen voor het huis zorgen ze het hele jaar door voor een groen kader. Langs de buxuspionnen over het gras lopend komt u in de zij tuin.

De rozenbogen zijn begroeid met rozen als Albertine, Alberic-Barbier en White Dorothy Perkins. Aan het eind staat een sculptuur, ‘In vrijheid gebonden’ van Ariane Stam in de buxusweide. Hiervandaan rechtsaanhoudend loopt u langs de bosvijver.

Langs de vijver staan 3 monumentale bomen: de plataan, een treurbeuk, die één van de grootste van ons land is, en een Liriodendron Tulipifera (tulpenboom). Deze zijn nog afkomstig van de aanleg in 1835. Omdat het waterniveau van de bosvijver sterk wisselend is kan er vrijwel niets in groeien.

Alle borders en de ijzeren trelliswerken zijn ontworpen door de vorige eigenaresse Diana Hummelen, die voor het ontwerp van de tuin veel heeft betekend. De opbrengsten van de open tuindagen en de ontvangen schenkingen van de fondsen komen geheel ten goede aan het onderhoud en de verdere aankleding van de tuinen.

In 2016 zullen de tuinen van Spaensweerd wederom op vastgestelde data voor het publiek worden geopend. Dit zal onder meer het geval zijn op 2 en 3 juli 2016. Overige data zullen op deze website worden gepubliceerd.

DSC_0096